Sosyo-ekonomik düzeyi yüksek kadın besinleri daha iyi saklıyor
Yazar: Güncel Haberler
Ege Üniversitesi İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu tarafından düzenlenen Uluslararası Gıda, Beslenme ve Kanser Sempozyumunda Kadınların Besinleri Saklama ve Pişirme Yöntemlerinin İncelenmesi konulu tebliğ sunan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Burdur Sağlık Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mürüvvet Bayram, kadınların sosyo-ekonomik düzeyleri yükseldikçe besinleri uygun koşullarda saklama ve doğru pişirme yöntemlerini kullanma oranlarının arttığını söyledi. Burdurlu 100 kadınla söz konusu çalışmayı gerçekleştirdiklerini açıklayan Bayram, Araştırmadan elde edilen bulgulara göre kadınların yaş ortalaması 42dir. Yüzde 46sı ilkokul mezunu, yüzde 60ının gelir durumu orta, yüzde 9unun kırmızı eti mangalda, yüzde 10unun kızartma, yüzde 46sının haşlama olarak tükettiği, yüzde 3ünün beyaz eti mangalda pişirdiği, yüzde 58inin dondurulmuş gıdaları kullanmadğı, yüzde 32sinin kuru baklagilleri pişirirken suyunu döktüğü, yüzde 52sinin meyveleri dondurarak, kurutarak ve reçel yaparak sakladığı, yüzde 31inin tahılları saklamak için bez torba kullandığı, yüzde 32sinin erişte ve tarhanayı saklamak için cam kavanoz kullandığı saptanmıştır dedi. Besinlerin pişirilme yöntemleri arasında kansere yol açtığı bilinen mangal ve kızartmanın daha az oranda kullanıldığını belirten Bayram, Besinlerde aflatoksin oluşumuna neden olan nem ve ısının olmadığı yerlerde besinlerin saklandığı tespit edilmiştir. Besinlerin saklanması ve pişirilmesi sırasında yapılan hataların önlenmesi için uygulamalı halk eğitimi çalışmaları yapılmalıdır diye konuştu. (Ege Ajans)