Anne adayları fast-food gıdalardan uzak durmalı
Yazar: Güncel Haberler
Gebe kadınlar ve süt veren annelerde kansere sebep olabilen Acrylamid adlı kimyasal ajanı içeren gıdaların kısıtlanması veya kesilmesinin gerektiğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mert Kazandı, Gebe ve süt veren anneler patates cipsi, 120 santigrat derecenin üstündeki sıcaklıklarda kızarmış patates ve yüksek ısıda fırınlanmış gıdalardan uzak durmalıdır dedi. Son araştırmalarda bu kimyasal maddenin yüksek sıcaklıklarda hazırlanmış bazı gıdalarda gıdanın bünyesinde oluştuğunun ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Kazandı, Gıdaların yapısında bulunan bazı şeker ve proteinlerin yüksek sıcaklıklardaki reaksiyonları sonucunda Acrylamid oluşabildiği kanıtlandı. Yapılan çalışmalar bunun dışında gıdanın yapısında bulunan yağların da bu maddenin oluşumundan sorumlu olabileceğini gösterdi. Alman ve Amerikalı araştırmacıların yayımladığı araştırmalara gore, gebe kadınlarda ve süt veren annelerde kansere sebep olabilen bu kimyasal ajanı içeren gıdaların kısıtlanması veya kesilmesi önerilmiştir. Günümüzde Acrylamid oranı yüksek yiyecekler olarak ısıtılmış nişastalı gıdalar, özellikle patates cipsleri, yüksek ısılarda kızartılmış patatesler, bisküviler, fırın ürünleri, ızgara yemekler, filtre kahve sayılabilir. Fetüs ve yeni doğanlar bu maddenin zararlı etkilerine karşı özellikle hassas olduğu için gebe kadınlar ve süt veren anneler bu konuda uyarılmalıdır. diye konuştu. (Ege Ajans)