Ege Bölgesi arıcılığının çıkmazı sahte bal
Yazar: Güncel Haberler
![Ege Bölgesi arıcılığının çıkmazı sahte bal](https://kentyasam.com.tr/wp/wp-content/uploads/images/2007/20070215054128.jpg)
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı ve Seminer Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, ülkemizde yıllık bal üretiminin 70 bin ton dolayında olduğunu belirterek, "Ne yazık ki var olan balın iki katı kadar da sahte bal üretiliyor. Doğu ülkelerinden Türkiye'ye kaçak olarak giren bal da söz konusu" dedi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ve İzmir İli Arı Yetiştiricileri Birliği işbirliğiyle düzenlenen "Ege Bölgesi Arıcılık Semineri"nde konuşan Prof. Dr. Kaymakçı, arıcıların birçok sorunla karşı karşıya bulunduğunu belirterek ülkemizde kovan başına düşen verimin düşük, nitelikli ana arı üretiminin çok yetersiz olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kaymakçı, "Ülkemizde her yıl 150 bin tane ana arı üretiliyor. Ancak her yıl iki milyon ana arı yetiştirilmeli" diye konuştu. Arı yetiştiriciliğinin genelde atadan kalma geleneksel yöntemlerle sürdürüldüğünü belirten Prof. Dr. Kaymakçı, "Eğitim çok önemli. Bunu mutlaka çözmeliyiz. Ayrıca bal üretiminde karşımıza çıkan bir diğer sorun da tekelleşme" dedi. (Ege Ajans)