Kuraklık tarımsal üretimde verim ve kaliteyi düşürüyor
Yazar: Güncel Haberler
![Kuraklık tarımsal üretimde verim ve kaliteyi düşürüyor](https://kentyasam.com.tr/wp/wp-content/uploads/images/2007/20070125042211.jpg)
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süer Anaç, "Tarımsal kuraklık, yağış azlığı nedeniyle tarımsal üretimde verim ve kalite düşmesine yol açmaktadır" dedi. Bu yıl yaşanan yağış azlığı nedeniyle özellikle buğday, arpa gibi serin iklim tahıllarının olumsuz etkilendiğini vurgulayan Prof. Dr. Anaç, ülkemizin tahıl üretiminin yüzde 25'ini üreten bölgelerden özellikle Çukurova'da çok şiddetli, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da orta şiddetli tarımsal kuraklığın yaşanmakta olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Süer Anaç, "Kuraklığın verim ve kaliteye etkileri yağışın tekrar başlaması ile ilişkilidir. Eğer yağış kısa bir süre içinde başlarsa verim düşüklüğü yüzde 10'lar düzeyinde kalacaktır. Yağışların normale dönmesi durumunda hem tahıllar hem de diğer kültür bitkileri için olumsuz etkiler azalacaktır" diye konuştu. Yağışların azaldığı, kurak dönemin uzadığı ve şiddetlendiği bir iklim tipinde var olan tarımsal özelliklerin sürdürülemeyeceğini, hem tarımsal potansiyel hem de yetiştirilen ürünlerde önemli değişmelerin olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Süer Anaç, yağışlardaki azalmaya paralel olarak da akarsuların taşıdığı su miktarındaki azalmanın, aşırı çekim yapılan yar altı suyuna olan talebi arttıracağını dile getirdi.