Taze sebzelerin raf ömrü uzatılacak
Yazar: Güncel Haberler
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından geliştirilen bir projeyle, taze sebzelerin güvenli hale getirilerek, raf ömürlerinin uzatılması amaçlanıyor. Geçmişte taze meyve ve sebzelerin çiğ olarak tüketimi güvenli olarak kabul görmüş ise de, günümüzde patojen mikroorganizmaların meyve ve sebzelerin içinde veya üzerinde bulunabileceğinin yapılan çalışmalarla ortaya konduğunu açıklayan Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karapınar, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre endüstriyel ülkelerde her yıl insanların yüzde 30'unun gıda kaynaklı hastalık geçirdiğini belirtti. 2000 yılında dünya genelinde en az 2 milyon insanın diyare hastalıklarından öldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Karapınar, "Bu nedenle gıda kaynaklı patojenlerin üremelerinin engellenmesi veya gıdalardan uzaklaştırılmasında yeni metotların geliştirilmesi veya var olan metotların birlikte kullanılması gerekmektedir" dedi. Yıkama ve dezenfeksiyon işleminin minimum işlem görmüş meyve ve sebzelerin üretiminde mikrobiyolojik kalitenin ve güvenliğin sağlanmasında en önemli aşama olduğunu kaydeden Prof. Dr. Karapınar, "Taze meyve ve sebzelerin dezenfeksiyonunda kullanılacak alternatif dezenfektanların geliştirilmesi çalışmaları hız kazanmıştır. Bunlardan biri de baharat ekstraktlarının kullanımıdır. Yapılması planlanan çalışma ile klora alternatif doğal antimikrobiyal maddeler, paketleme ve farklı sıcaklıklarda depolama yöntemlerinin kombinasyonu ile taze sebzelerin güvenli hale getirilmesi ve raf ömrünün uzatılması amaçlanmaktadır" diye konuştu. (Ege Ajans)