Turfandaya talep, örtüaltı yetiştiriciliğini geliştirdi
Yazar: Güncel Haberler
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Gül, son 25 yılda turfanda sebzeye talebin artması ve ürün fiyatlarını üretici açısından cazip hale getirmesinin seracılığı geliştirdiğini, 1980-2004 yılları arasında toplam örtüaltı alanının 6 kat arttığını belirtti. Bahçe Ürünlerinde Çevre Dostu (İyi Tarım) Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve İş Olanağı Yaratılması için Ziraat Mühendislerinin Kapasitelerinin Geliştirilmesine Yönelik Eğitim Projesi kapsamında yürütülen seminerde "Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliği" konusunda bilgi veren Prof. Dr. Ayşe Gül dünyada seracılık gelişirken Çin'de önemli bir artışın kaydedilmediğini, ülkemizde ise önemli gelişmelerin olduğunu dile getirdi. Türkiye'de örtüaltı yetiştiriciliğinin 1940'lı yıllarda Antalya'da kurulan cam seralar ile başladığını, 1960'a kadar seracılığın yavaş bir gelişimle Antalya ve İzmir çevresinde yayılma gösterdiğini belirten Prof. Dr. Gül, toplam örtüaltı alanının 1980-2004 yılları arasında 6 kat artarak 47 bin 773 hektara ulaştığını, bu alanın yüzde 35.7'sinin alçak plastik tünel, yüzde 64.3'ünün ise sera alanları olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ayşe Gül, "Örtüaltı tarımının artışındaki başlıca nedenler, turfanda sebzeye oluşan yüksek iç talep; seracılığın hızla arttığı yılların bir yıl öncesinde, yatırımcıyı yeni sera kurmaya yönlendiren cazip ürün fiyatları, aile işletmeciliğinin hakim olması, ek işgücü ihtiyacının ortakçı sistemi ile çözülmüş olması ve bu sistemin işveren-üretici konumuna geçişe olanak sağlaması ve 1990-1995 yılları arasında sağlanan yüzde 25 kaynak kullanımı ve destek fonu teşvikidir" diye konuştu. (Ege Ajans)