Diet lifli gıdalar kansere "dur" diyor
Yazar: Güncel Haberler
![Diet lifli gıdalar kansere "dur" diyor](https://kentyasam.com.tr/wp/wp-content/uploads/images/2005/20051105110645.jpg)
Diet lifi açısından en zengin besinlerin sebze meyveler, bulgur, buğday gibi tahıllı gıdalar ve kurubaklagiller olduğununu söyleyen Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bilimleri Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedef Nehir El, sağlıklı bir yaşam için günlük beslenmemizde diet lifli gıdalara mutlaka yer vermemiz gerektiğini kaydetti. Diet lifinin metabolizmada değişikliğe uğramadan kalınbağırsağa geçtiğini ve kalınbağırsaktaki varlığında sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirten Prof. Dr. El, "Diet lifinin klon kanseri ve başlamış herhangi bir kanser türünü engelleyici özelliği bulunur. Ayrıca kandaki lipid seviyesini düzenleyerek diabeti kontrol altına alır" diye konuştu. Sağlığımız için diet lifinin günlük beslenme içinde doğal yollardan alınması gerektğini belirten Prof. Dr. El, " Diet lifinin alınması gereken miktar günde 25-30 gramdır. Bu oranın aşılması vücuda zararlıdır. Çünkü bu durum hayati önemi olan bazı minerallerin emilimini engeller ve bağırsak tıkanıklıklarına neden olur. En doğru olan bu ihtiyacı diet lifi açısından zengin besinleri tüketerek karşılamaktır" dedi. (Ege Ajans)