Gıda kaynaklı hastalıklar önemli bir toplum sorunu
Yazar: Güncel Haberler
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen "Gıda Kongresi 2005" kapsamında "Türkiye'de 1960 ve 2002 yılları arasında meydana gelen gıda kaynaklı hastalıklar ve etkileri" konulu bir bildiri sunan Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülsün Akdemir Evrendilek, gıda kaynaklı hastalıkların ölümlere ve ekonomik kayıplara yol açması nedeniyle önemli bir toplum sorunu haline geldiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Evrendilek, gelişmiş ülkelerde gıda kaynaklı hastalıkların titizlikle incelendiğini belirterek, "Ülkemizde düzenli ve sağlıklı envanter çalışmaları yapılmadığı için uzun dönemde gıda kaynaklı hastalıkların eğiliminin ne olduğu, artıp azalmadığı veya risk oluşturan yeni mikroorganizmaların tespiti konusunda veriler mevcut değildir" dedi. Genel olarak incelendiğinde basilli dizanteri, tifo, enterit ve diyareli diğer hastalıklar, difteri, kızıl, bütün diğer enfeksiyon ve bakteri hastalıkları, menenjit ve sıtma hastalıklarında 1960 yılından 2002 yılına kadar önemli bir azalma görüldüğünü açıklayan Yrd. Doç. Dr. Evrendilek, "Gelişmiş ülkelerdeki çalışmalar ile kıyaslandığında ülkemizde özellikle hastalık etmeninin tespitinden çok hastalığın kendisinin tespitine rastlanmamaktadır. Oysa Amerika Birleşik Devletleri ve bazı gelişmiş Avrupa ülkelerinde gıda kaynaklı hastalık ve aynı zamanda hastalık etmeni olan mikroorganizmaların tespiti gerçekleştirilmektedir" diye konuştu. (Ege Ajans)