Kaliteli ürünün önkoşulu gübreleme
Yazar: Güncel Haberler
Tarımsal üretimde, kaliteli ve yüksek miktarda ürün elde etmenin ön koşullarından birinin gübreleme olduğu belirtilerek, potasyumun bitki beslemede önemli bir yere sahip olduğu belirtildi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü öğretim elemanlarından Dr. Nevin Eryüce, gübre çeşitlerinden potasyumun, bitkinin güneş enerjisinden en iyi şekilde yararlanmasını sağladığını, aşırı sıcak, soğuk, kuraklık ve su fazlalığı, tuzluluk gibi koşullarda dayanma gücünü artırdığını söyledi. Potasyumun fazla miktarda alınan azotun olumsuz etkilerini ortadan kaldırdığını, buğdaygillerin yatma sorununu azalttığını, suyun ekonomik kullanımını sağladığını, kök gelişmesini artırdığını, olgunluk zamanını artırarak pazarlamada üstünlük sağlandığını anlatan Dr. Eryüce, "Son ekonomik darboğazlar göz ardı edilerek uzun yıllar dikkate alındığında ülkemizde gübre kullanımının artış eğiliminde olduğu izlenmektedir" dedi. Dünya geleninde ve ülkemizde farklı gübrelerin kullanımı ayrı ayrı ele alındığında azotun en yüksek yeri işgal ettiğini belirten Dr. Nevin Eryüce, bunu fosforun izlediği, potasyumun ise daha az paya sahip olduğunun gözlendiğini söyledi. Dünya genelinde kullanılan azot, fosfor, potasyum toplamı içinde potasyum kullanım oranı yüzde 16 dolayındayken, Türkiye'de bu besin maddesinin yüzde 4 gibi oldukça düşük bir paya sahip bulunduğuna dikkati çeken Dr. Eryüce, "Yaprak ve toprak analiz sonuçlarına dayanarak, diğer besin maddeleri olduğu kadar potasyumun da, gübreleme programları içinde gerektiği kadar bulunması, üzerinde özenle durulması gereken bir konudur" diye konuştu. (Ege Ajans)