Patateste kanser tehlikesi yok
Yazar: Güncel Haberler
![Patateste kanser tehlikesi yok](https://kentyasam.com.tr/wp/wp-content/uploads/images/2005/20050320094656.jpg)
Son günlerde kamuoyunu meşgul eden “Patatesteki Kanser Kargaşası” na son noktayı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fethi Doğan koydu: “Patatesin genetik programı kanser riskini önler. ” Türkiye’de değişen hükümetlerle değişmeyen milli beslenme politikalarının oluşturulamadığını açıklayan Prof. Dr. Doğan, “Tarım kesiminde hangi ürünlerin hangi bölgelerde ve ne miktarda üretileceği, bu bölgelerdeki toprak analizlerinin yapılıp, gübrelemelerin hangi türlerden olacağı, hangi pestisitlerin ne oranda hangi tür ziraatta ve hangi dönemlerde kullanılacağı topluma bilgi olarak verilememiştir. Bu çerçevede gözlenen yanlışlıklardan birisi de azotlu gübrelerin yüksek miktarda ve kontrolsüz kullanıldığıdır” dedi. Azotlu gübrelerin taşıdığı kirleticilerin toprakta, deniz suyunda ve en önemlisi yer altı suyunda birikerek sonuçta besinler ya da içme suyu yoluyla insana ulaştığını açıklayan Prof. Dr. Doğan, “Esas tehlike ise, aşırı azot gübrelemesinden sonra yağmur sularının yer altına taşıyıp, yer altı suyuna ulaştığı nitrattır. Bu durumda azotlu gübrenin tarımda yaygın kullanılması sonucu yalnızca yenilen gıdalardan birisi değil, tamamından artarak gelen birikimli miktarı ve bütün bunlara eklenen nitratı yüksek içme suyu desteği nitrat tehlikesini oluşturabilir. Bu tür bir beslenmenin hep aynı nitrat kirliliği ile yıllarca sürmesi, yani kronik maruziyet oluşturması ise, kanser sayılarını artırcı etkiyi ancak sağlayabilecektir” dedi. (Ajans Ege)