Kaparide dünya pazarını kaybediyoruz
Yazar: Güncel Haberler
Ege Üniversitesi, Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) tarafından düzenlenen "Gıdalarda Biyoteknoloji Uygulamaları" konulu sempozyum Ege Üniversitesi Kampus Kültür Merkezi'nde yapıldı. Sempozyumda "Turşu Üretim Teknolojisi" hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Aktan, dünya kapari üretiminin üçte ikisinin yetiştiği ülkemizde bu gelir kaynağının kurumakta olduğunu belirtti. Prof. Dr. Nihat Aktan; "Dünya'da geniş bir pazara sahip kaparide yıllık 12 bin ton üretimin 8 bin tonunu Türkiye üretirken bugün bu rakam 2-3 bin tona indi" diyerek Türkiye'nin önemli bir gelir kaynağını göz ardı ettiğini vurguladı. "Dünya'da 87 çeşit kapari türü var. Türkiye bunlardan 4 türünü yetiştiren bir ülke. Ülkemizde Ege-Spinosa, Inormis-Sahil, Güneydoğu-Nizip, Orta Anadolu-Amasya ve Eskişehir'de kapari yetiştirilmektedir. Bunlardan en önemli ise Ege ve Sahil'dirÓ diyen Prof. Dr. Aktan, kaparinin çok değeli bir gıda maddesi olduğunu ve kapariye sahip çıkılması gerektiğini sözlerine ekledi. (Ege Ajans)