Kımız pek çok derde deva
Yazar: Güncel Haberler
Kısrak sütünden üretilen mayalı süt içkisi kımızın yüksek besin değeri ile bir çok hastalığın tedavisinde kullanıldığı belirtildi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Karagözlü, Orta Asya´da Türkler tarafından yoğun tüketimi olan kımızın günümüzde yeterince tüketilmemesinin hata olduğunu söyledi. Halen Birleşik Devletler Topluluğu, Kırgızlar, Tatarlar, Özbekler, Altay Türkleri, İdil ve Ural Türkleri ile Moğollar ve Sibirya'da yaşayan Yakutlar tarafından yapıldığını belirten Karagözlü, “Ülkemizde ise Türkistan'dan gelen bazı vatandaşlarımız tarafından evlerde yapılıyor. Ayrıca, İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde 1989'dan beri faaliyet gösteren kımız üretim çiftliği bulunuyor. Ama tüketim alışkanlığı çok düşük” dedi. Kısrak sütünün anne sütünün yapısına benzer özelliklere sahip olduğunu açıklayan Yrd. Doç. Dr. Karagözlü, “İçersinde birçok mineral ve vitamin bulunmaktadır. Yapısındaki proteinlerin büyük bir kısmı mikrobiyolojik faaliyetler sonucu parçalandığından hazmı kolaydır. İçerdiği düşük oranlı alkol nedeniyle kısmen de olsa sinir sistemini olumlu yönde etkiler. Mide özsuyu salgısını artırır. Mide ve barsak hareketlerini hızlandırır. İştah açıcıdır, diğer besinlerden vücudun faydalanma kapasitesini yükseltir” diye konuştu. Kımızın ilaçlardan yararlanmayı arttırdığı gibi, kullanılan ilaçların bazı yan etkilerini de engellediğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Cem Karagözlü, üst solunum yolları hastalıkları ile, anfizema, hepatit gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığını sözlerine ekledi. (Ege Ajans)