Spirulina (su yosunu) üretilip eczanelerde satılacak
Yazar: Güncel Haberler
Ege Üniversitesi Bilim-Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) projesi kapsamında geliştirilen ve halk arasında su yosunu olarak bilinen “Spirulina” Tarım Bakanlığı’ndan gerekli izni aldı. Spirulina bundan böyle eczanelerde “Bitkisel protein gıda takviyesi” olarak satılabilecek. Merkezde ayrıca sağlıklı patates yetiştirilmesi için doku kültürü çalışmaları yapılıyor. 2001 yılından bu yana Ege Üniversitesi Bilim-Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi ile birlikte bu proje üzerinde çalıştıklarını açıklayan Egert Doğal Ürünler Limited Şirketi sahibi Rüştü Tok, “Bu amaçla EBİLTEM’in arkasındaki seralarda pilot tesis kurduk. Burası ufak çapta bir üretim yeriydi. Tarım Bakanlığı’ndan geçtiğimiz aylarda büyük çapta üretim için izin aldık. Manisa Turgutlu’da büyük bir arazi üzerinde geniş çaplı üretimi gerçekleştirmek amacıyla bir fabrika kuruyoruz. Bu sene içerisinde üretime geçmeyi planlıyoruz. Hedefimiz yılda 2 ton Spirulina üretmek. Gelen talep doğrultusunda üretimi zaman içerisinde arttırabileceğiz. Üretim artışı ile birlikte eczanelerde bu proteinin satışına başlanacak” dedi. EBİLTEM’de 1999 yılından bu yana Spirulina konusunda çalışmalar yürüttüklerini açıklayan Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Conk Dalay, “Halk arasında su yosunu olarak bilinen Spirulina dünyanın birçok ülkesinde yıllardır tüketilen bir gıda. Yüzde 60-70 oranında protein ve vitaminler içeriyor. Bir gıda deposu olup, birçok hastalığın tedavisinde kullanılabiliyor” diye konuştu. (Ege Ajans)