Tüketicilerin gıda güvenliği konusundaki bilgileri yetersiz
Yazar: Güncel Haberler
Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tomris Altuğ ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candeğer Yılmaz tarafından obezite tedavisi gören hastalar üzerinde gerçekleştirilen anket, tüketicilerin gıda güvenliği konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ege Obez Hasta Derneği'nde Gıda Güvenliği ve Gıda Bulaşanları başlığı altında iki ayrı anket çalışmasının düzenlendiğini açıklayan Prof. Dr. Altuğ, "Söz konusu çalışmalar sonucunda 128 hastadan sadece 19'unun gıda güvenliği konusunda eğitim almış oldukları anlaşılmıştır. Anket çalışmasına katılanların çoğunluğunun güvenli gıdayı tanımlayabildikleri ve marketlerden ürün satın alırken en fazla son kullanma tarihine dikkat ettikleri belirlenmiştir. Ambalajlı gıdaların büyük bir çoğunluk tarafından güvenli bulunmadığı ve açıkta satılan ürünlerin de tercih edilmediği gözlenmiştir. Tüketilmek istenmeyen ürünlerin başında sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünleri gelmektedir ve söz konusu gıdalar çoğunlukla içinde katkı maddeleri bulunduğu için tercih edilmemektedir" dedi. Tüketicilerin yüzde 43'ünün diyetetik ve diyabetik ürünleri zararsız bulduğunu belirten Prof. Dr. Altuğ, "Katılımcıların yüzde 58'i diyet yaparken tatlandırıcı kullandıklarını ifade etmiştir. Tüketici gurubunun yüzde 66'lık bölümü daha sağlıklı olduğu için beyaz eti tercih ettiğini söylerken, diğer grup lezzeti nedeniyle kırmızı eti tercih ettiğini ancak kolestrolden de tedirgin olduklarını belirtmişlerdir. Ankete katılan tüketicilerin yüzde 77'lik büyük bir kısmı ülkemizde güvenli gıda tüketilmediğine inanmakta ve bu konuda kontrol kuruluşlarının sıkı denetim ve ağır yaptırımlar uygulaması gerektiğine inanmaktadırlar" diye konuştu. Meyve ve sebzelerin çoğunlukla sadece su ile yıkandığını açıklayan Prof. Dr. Altuğ, "Ancak tüketicilerin yarıdan fazlası tarım ilaçlarının su ile uzaklaştırılmadığını bilmektedir. Ankete katılanların çok büyük bir kısmı hormonların zararlı olduğunu düşünmekte ve en fazla sera ürünlerinde kullanıldığına inanmaktadır. Ambalajlar arasında en zararlı olanların da plastikler olduğu düşünülmektedir" dedi. (Petek Durgeç / Ege Ajans)