Et tüketiminin azalmasının deri sektörüne etkisi
Yazar: Güncel Haberler
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü ile Deri Teknologları, Teknisyenleri ve Kimyacıları Derneği işbirliğiyle düzenlenen sempozyumda deri sektörünün sorunları ele alındı. "Dünyada ve Türkiye'de Hayvancılık ve Deri Sanayi İlişkileri" konulu bir bildiri sunan E.Ü. Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Altan Afşar, insanların sağlık ve ekonomik nedenlerden ötürü kırmızı et tüketimini azalttığını belirterek, bu durumun deri üretimini olumsuz etkilediğini belirtti. Deri üretim ve ihracatında Çin'in büyük önem taşıdığını açıklayan Doç. Dr. Afşar, ithalatta ise ABD'nin en ön sırada olduğunu söyledi. Üretilen derilerin büyük bölümünün ayakkabı sektöründe kullanıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Afşar, "Türk deri sanayi hemen her tip deriyi işleyecek yapıya sahip olmasına rağmen, Türkiye'de canlı hayvan üretiminde son 23 yılda büyük düşüş yaşanmıştır. Ülkemizde coğrafya, üretim altyapısı ve yetiştirme koşulları uygun olmasına rağmen, üretimdeki bu düşüş nedeniyle Türkiye'nin ham deri ve deri mamulleri ithalatına yönelmek zorunda kalmıştır" diye konuştu. (Ege Ajans)