İncirde kalite iyi, "rekor" üretim bekleniyor
Yazar: Güncel Haberler
İzmir Ticaret Borsası'nın eşgüdümünde, Ege İhracatçı Birlikleri ile Tariş'in katkılarıyla başlayan 2004-2005 sezonu Ege Bölgesi kuru incir rekolte tahmin çalışmaları tamamlandı. Bölgedeki 20 üretim bölgesinde 11 gün süreyle süren çalışmalar sonunda, kuru incir rekoltesinin 55 bin 631 ton olacağı tahmin edildi. Bu rakam, son 15 yılın en yüksek rekoltesi olurken, bölgede geçen yılki kuru incir üretimi 54 bin 491 ton olarak gerçekleşmişti. Rekolte Tahmin Heyeti raporuna göre, Ege'deki incir ağacı adedi 5 milyon 918 bin 500'e çıktı. Ekim alanları ise 374 bin dekar olarak gerçekleşti. Ege'de en büyük üretim merkezi, 11 bin 325 tonla Nazilli-Kuyucak olarak tesbit edildi. Yöre aynı zamanda, 1 milyon 510 bin adetle en zengin ağaç varlığına sahip. Ege bölgesi Kuru İncir Rekolte Tesbit Heyeti'nin tahmin sonuçlarını değerlendiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi, kış koşullarının ağır geçmesi nedeniyle üründe hastalık ve zararlı etkisinin çok az olduğunu ve bu durumun meyve kalitesine olumlu yansıdığını söyledi. Üretimdeki olumlu gidişe rağmen, önlerinde henüz çözülemeyen önemli sorunlar bulunduğunu da hatırlatan Yemişçi, "İncirin hijyenik şartlarda depolanması, incir bahçelerine zeytin ağaçlarının dikilmemesi, ot ve toprak üzerinde kurutma işlemlerinin artık tamamen terkedilmesi gibi konularda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ancak görüyoruz ki, üreticinin bilinçlendirilmesini yanısıra, yasal bir dayanağa da ihtiyacımız olacak. Bu amaçla ilgili kurum ve kuruluşların yer alacağı bir komisyon oluşturulmasını kararlaştırdık. Çalışmalarımızı komisyon raporundan sonra yön vereceğiz" diye konuştu.