Yoğurt, beslenmesi ve sağlık açısından vazgeçilmez
Yazar: Güncel Haberler
Yoğurdun insan beslenmesi ve sağlığı açısından vazgeçilmez bir süt ürünü olduğunu açıklayan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevda Kılıç, "İçerdiği yoğurt bakterileri sebebiyle mide ve bağırsak hastalıkları başta olmak üzere sindirim sisteminde son derece olumlu etkileri vardır" dedi. Yoğurdun insan beslenmesinde gerekli besin maddelerinin hemen hemen tamamını içerdiğini anlatan Prof. Dr. Kılıç, sağlıklı insanların olduğu kadar bebek, çocuk, yaşlı ve hastaların beslenmelerinde de önemli olduğunu dile getirdi. Bazı sindirim sistemi hastalıklarının iyileştirilmesinde yoğurdun ilaç olarak kabul edilmesinin onun önemini daha da arttırdığını belirten Prof. Dr. Kılıç, "Bugün yoğurdun dünyada tüketiminin çok hızlı artışında onun besleme değeri kadar sağlığı koruyucu ve hastalıkları iyileştirici özelliklerinin çok büyük rolü vardır. 1900'lü yılların başından itibaren yürütülen çalışmalarda verem dahil yirmiden fazla mikroba karşı etkili olduğu saptanmıştı. Bu mikropların yoğurt suyu içinde en çok 24 saatte öldükleri tespit edilmiştir. Yoğurt mayasındaki bakteriler antibiyotiklerin vücutta oluşturduğu yan etkilere engel olur. Tedavi sırasında barsak florasını da düzeltir" diye konuştu. Yoğurdun birçok mikrobik hastalığa, bazı böbrek ve deri hastalıklarına karşı tedavi edici etki yaptığını açıklayan Prof. Dr. Kılıç, "Zaman zaman nedeni bilinmeyen zehirlenmelerin ve bunların yol açtığı sorunları önlenmesi, vücut direncinin arttırılması için hergün belirli miktarlarda yoğurt tüketilmesi yararlıdır. Yaşlıların sağlığını düzene koyduğu gibi yaşlanmayı da geciktirdiği saptanmıştır. Bunun örneklerini günlük öğünlerinde yoğurda geniş yer veren Türkiye, Bulgaristan ve Kafkaslar'daki toplumlarda görülmektedir" dedi. Yoğurdun içerdiği süt asidi sayesinde kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin vücuda alınımını arttıracağını açıklayan Prof. Dr. Kılıç, "Kalsiyum, kemik ve diş oluşumunu sağlar ve bunların sağlamlığını arttırır. Kadınlarda 30 yaşından itibaren ve özellikle de menopoz devresinde kemik erimesi, kemik yapısının bozulması gibi önemli rahatsızlıklar görülmektedir. Bu rahatsızlıkların engellenmesi için yaşamın her devresinde kalsiyum yeterli miktarda alınmalıdır. Yeterli miktarda kalsiyum alınmasının en kolay yolu yoğurt tüketmektir" diye konuştu. (Ege Ajans)