Açıkta sağlıksız süt satışı engellenmeli
Yazar: Güncel Haberler
Türkiye'de yılda yaklaşık 10 milyon ton dolayında süt üretildiği, ancak bunun yüzde 42'sinin tüketiciye çiğ süt (sokak sütü) olarak ulaştığı belirtildi.Yıllık içme sütü tüketiminin Avrupa Birliği ülkelerinde 80 - 170 litre arasında seyrederken Türkiye'de bu miktarın 20 - 30 litre dolayında olduğu bildirildi. Diğer yandan, sağlıklı süt (UHT, pastorize, soğuk zinciri kırılmadan üretilen) tüketimimizin de ancak 5-6 litre olduğu kaydedildi. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Kamil Okyay Sındır, insan ve halk sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturan çiğ sokak sütçülüğünün önüne geçilmesi ve sütün tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, depolanması, taşınması ve pazarlanmasının sağlanması gerektiğini söyledi. Türkiye'de süt üretiminin, yetersiz, dengesiz, verimsiz, politikasız ve kalitesiz olduğunu belirtilen Doç. Dr. Kamil Okyay Sındır, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'mızın ülkemiz hayvancılığının ve süt üretiminin gelişimi yönündeki ıslah, ve desteklemeye yönelik tüm çabalarını, belgeli damızlık kullanımını teşvik ve Damızlık Sığır Yetiştirici Birliklerinin yaygınlaşmasına yönelik uygulamalarını saygıyla karşılıyoruz. Ancak, IMF ve Dünya Bankası'na verilmiş bulunan taahhütlerin bir sonucu olarak politika oluşturma ve karar mekanizmalarıyla neredeyse dışa bağımlı hale getirilmiş bulunan tarımımızın, hayvancılık sektöründe de beslenme, örgütlenme, pazarlama ve ürün kalitesinde çözüm bekleyen yukarıda bahsettiğim pek çok sorununun bulunduğuna bir kez daha kamuoyunun dikkatini çekmek isteriz" dedi.