Organik tarım üretimimizi arttırmalıyız
Yazar: Güncel Haberler
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Basın Danışmanı Prof. Dr. Fikret Akın Erdem, şu anda 25 milyon dolar olan organik tarım üretimimizin özel sektörün desteğiyle 100-150 milyon dolara ulaşabileceğini, ancak bu konuda üreticilere çok iş düştüğünü söyledi. İzmir'in organik tarımda Türkiye'de en büyük payı olan bölge olduğunu belirten Ekolojik Tarım Organizasyon Derneği Başkanı Ahmet Altındişli, "Aldığımız ürünün gerçekten organik olup olmadığının tespiti için garanti sistemleri çok büyük önem taşımaktadır" dedi. 1985'li yıllarda 7 ürünle başlayan organik tarım üretiminin bugün 173 ürünle devam ettiğini belirten TÜGEM Alternatif Üretim Daire Başkanı Salih Zeki Yıldız, "81 ilde organik tarım timlerinin oluşturulmasına çalışıyoruz. 108 taşra teşkilatında çalışan organik tarım timinin sayısını 350'ye çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu. Türkiye'de organik tarımın gelişmeye elverişli olduğunu söyleyen Yıldız, "Etkin ve güvenli bir veri sistemine ulaşılmalıdır. Dış taleplerle başlayan organik tarım üretiminin iç pazarda da güçlendirilmesi gerekmektedir Bunun için etkin bir pazarlama stratejisi oluşturulmalıdır" görüşünü dile getirdi. E.Ü .Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Semih Erkan, "Türkiye'de toprakların az kirlenmiş ve iklim yapısının elverişli olması organik tarım üretiminde bir avantaj sağlamaktadır. Ege Üniversitesi olarak bu konuda Menemen'de girişime başlayacağız" dedi. FAO Türkiye Temsilcisi Nadir Doumandji, "Bu projenin Türk insanlarının sağlığına ve ülke ekonomisine çok büyük yararlar sağlayacağına inanıyorum. FAO bu projeye mali ve teknik destek vermektedir" diye konuştu. (Ege Ajans)