Et tüketiminde nelere dikkat edilmeli?
Yazar: Güncel Haberler
Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Et Teknolojileri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Meltem Serdaroğlu, etin pişirilmeden önce kesinlikle yıkanmaması gerektiğini söyledi. İzmir Yerel Gündem 21 Mart Ayı Kent Konseyi toplantısında "Sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme, gıda üretim ve tüketiminde yaşam dostu ürünler'"konusu ele alındı. Topantıda konuşan Doç. Dr. Meltem Serdaroğlu, tüketicilerin et satın alırken en çok rengine dikkat ettiğini, dana etinin renginin kırmızı , hindi ve tavuk etlerinin renginin ise mavimsi olması gerektiğini söyledi. Etin satın alındıktan 3-4 gün sonra tüketilmesi gerektiğini anlatan Doç. Dr. Serdaroğlu, "Pişirme öncesinde etler kesinlikle yıkanmamalıdır. Çünkü çiğ ette bulunan mikroorganizmalar pişirme sırasındaki ısı ile zaten etkesiz hale gelmektedir. Etin yıkanması taşıdığı mikroorganizmaların mutfak ortamına taşınmasına yol açar" dedi. Çiğ etle temas eden bıçak, çatal ve masa gibi mutfak alatleri pişirilmiş etle temas ettirilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Doç. Dr. Serdaroğlu, "Pişirilme sırasında etin ulaştığı iç sıcaklık da önemlidir. Rosto 63-77, tavuk ve hindi eti 77, köfte ve benzerleri de 71 derece iç sıcaklığa ulaşmalıdır. Pişirilen et iki saat içinde tüketilmelidir. Dana eti eksi 18 derecede 8 ay, kanatlı etler ise 4 ay saklanabilir. Etin çözdürülmesi de dondurulması kadar önemlidir. Mikrodalga fırında, buzdolabının soğuk bölümünde ya da soğuk su içinde çözdürülmeledir'' diye konuştu. (Ege Ajans)